Jejak Kata :

Cerpen Kedaulatan Rakyat: KISAH CINTA BIASA

Written By Mang Yus on Selasa, 10 Mei 2016 | 10.39

Cerpen Yus R. Ismail

Kedaulatan Rakyat, 8 Mei 2016

Pagi. Kopi panas. Roti bakar. Koran pagi. Betapa enaknya. Saat orang-orang pergi bekerja. Terburu-buru mengejar waktu. Saya bisa berleha-leha sambil membaca koran.
Kebakaran terjadi di rumah sakit, kemarin waktu awan hitam menghias langit. Semua pasien selamat, kecuali nasib seorang mayat, melarikan diri dengan melompat, tepat pukul empat.”
Saya tertawa. Wartawan ada-ada saja. Masa mayat bisa melompat? Saya melipat koran, melemparkannya ke atas meja.
Di depan rumah ada yang mengendap setengah badan. Siapa? Mau apa? Saya perhatikan pakaian dan badannya, cocok dengan tanda yang di koran. “Si mayat yang kabur memakai celana mode lama, kaos polos, kepala diikat, serba putih,” tulis koran di halaman depan.
Hai...! Kamu mayat yang melompat dari kamar mayat tepat pukul empat, ya?” teriak saya sambil berdiri.
Sosok yang mengendap-endap itu terkejut. Dia melarikan diri. Saya mengejarnya. Di sebuah lapangan saya menubruk mayat yang melarikan diri itu. Kami berguling-guling. Waktu saya berdiri, melihat kepadanya yang juga mau berdiri, saya terkejut. Ternyata dia... badan saya yang kabur waktu saya tidur.
“Eh, ternyata... kamu?!” kata saya tidak jelas antara bertanya dan berseru.
Dia memandang saya tajam. Lalu meludah. Saya terkejut.
“Kenapa sih kamu? Kamu marah sama saya?”
Dia memandang sinis. Katanya dengan kata-kata kasar: “Ya, aku marah, goblok! Pantas kalau aku marah! Mau ngamuk! Atau membunuhmu sekalian aku pantas!”
Saya tentu tidak terima dicaci-maki seperti itu.
“Kamu yang sebenarnya brengsek! Kamu kabur waktu saya tidur! Itu kelakuan tidak terpuji, goblok! Tidak ada peraturannya, ketentuannya, yang mendukung perilaku seperti itu! Biasanya harus sakit dulu, atau kecelakaan, atau sekalian gagal jantung, biar cepat mati! Baru kamu merdeka! Boleh pergi ke mana pun! Tidak waktu saya tidur, sedang mimpi yang indah-indah, kamu kabur! Menantang takdir itu namanya! Dosa kelakuanmu itu!” teriak saya.
“Tidak masalah, dosa juga sudah biasa! Dosa oleh kelakuanmu! Lihat nih sekujur tubuh ini!” Dia membuka bajunya yang serba putih. Saya terkejut. Seluruh badannya hitam legam, seperti aspal. Hanya rambut dan giginya yang putih. “Lihat nih kening ini, hitam begini, karena dipakai mikir yang tidak-tidak! Kaki ini hitam begini karena melangkah ke tempat sesat! Tangan ini hitam begini karena dipakai memegang yang tidak semestinya dipegang! Mata ini hitam begini karena dipakai melihat yang tidak semestinya dilihat!”
Nafas saya mulai tersengal mendengar kata-katanya yang terus memojokkan.
Otak saya sudah terlalu mumet untuk berpikir. Saya tubruk saja dia. Kami bergulingan. Selanjutnya saling memukul saling menendang saling membanting saling menyiku saling memiting. Keringat membanjir. Bercampur darah. Luka-luka terasa perih. Di mana-mana. Tapi yang paling perih adanya di dalam. Di dalam hati.
**
Sejak itu saya tidak pernah saling menyapa dengannya. Bertemu di jalan pura-pura tidak melihat. Dia lalu pergi, saya pun pergi. Ingin cepat-cepat jauh darinya. Selanjutnya saya pergi ke mana saja, ke tempat-tempat jauh. Hati ini, hati ini semakin terasa sunyi. Semakin terasa sakit. Sakit entah oleh apa. Inginnya menangis. Menangis entah oleh apa.
Mengobati hati yang sakit inginnya menyepi di tempat-tempat sunyi. Hutan-hutan lebat, puncak-puncak tinggi, gua-gua dalam. Aku semedi di pinggir kali, merenung di gunung-gunung. Selagi menyepi, merasakan air embun merembes di puncak kepala, terbayang lagi dia. Sesal itu muncul, semakin membesar, semakin membesar. Kenapa mesti bersilat lidah, saling menyalahkan, berkelahi saling menyakiti. Kenapa mesti sampai separah itu? Apa yang diucapkannya, sebenarnya betul semua. Hanya bahasa kasarnya mungkin yang tidak saya setujui. Tapi bagaimana menyampaikan ketidaksetujuan yang sudah melumut diperam kelembaban hati bertahun-tahun?
Setelah pengakuan seperti itu semakin kuat, saya berjalan perlahan. Berjalan dengan perasaan yang kosong adanya. Sampai di tempat kami berkelahi perasaan ini semakin tidak menentu. Lama saya termenung. Semakin ingat bagaimana tinju ini menghantam rahangnya, tinjunya menghunjam hidung saya; hati ini semakin sakit. Kenapa mesti sampai terjadi?
Lamunan itu buyar karena di seberang sana, di bawah pohon kersen, ada yang sedang berdiri, juga menatap pelataran tempat perkelahian itu. Berkali-kali kami saling memandang. Hati ini tidak kuat ingin memeluknya. Tapi hujan mendahului langkah kaki ini. Hujan yang besar dengan suara yang riuh. Tidak berpikir lagi, saya berlari menuju tempat berdirinya. Dia pun berlari menuju tempat berdiri saya. Saya dan dia saling merangkul. Erat sekali.
“Sudah waktunya kita ini saling menyelamatkan,” katanya di antara gemuruh hujan. Saya mengangguk. “Bagaimanapun kita ini saling mencintai.” Saya mengangguk lagi. Hujan semakin besar. Bergemuruh.
“Sudah...! Sudah...! Jangan manja!” kata sosok yang lewat di samping kami. “Sebentar lagi waktunya berpisah bagi kalian!”
Saya dan dia saling memandang.
“Siapa?” tanya saya.
“Mungkin Izroil,” jawab dia. “Sang pencabut nyawa itu.”

Saya menangis. Hujan masih deras. Suaranya bergemuruh. ***

Carpon Mangle: KINANTI

Carpon Yus R. Ismail

Mangle no. 2572, 7-13 April 2016

Kuring ngahuleng basa Enci laporan, cenah aya anu nélépon, tilu kali, nanyakeun kuring. Ngaranna Kinanti. Ngakuna sobat kuring jaman keur SMP.
“Ku abdi téh henteu dipasihan nomer Ibu,” ceuk Enci, sekertaris kuring. “Upami ogé anjeunna leres réréncangan caket Ibu, kedahna terang nomer Ibu.”
“Ninggalan nomer hp teu?”
“Henteu. Waktos ku abdi disungkeun, kalah masihan alamat anu rada anéh, Bu. Sareng titip salam kanggo Ibu sakulawargi”
Kampung Neglasari, Desa Leuweung Tiis, Kecamatan Paniisan. Enya alamat anéh da henteu aya nomer, hentau aya ngaran jalan, pikeun urang kota mah. Tapi kuring yakin, ieu téh Kinanti anu salila ieu ditéangan ku kuring.
**

“Sapertosna mah omset samiliar per bulan téh tos mapan, Bu,” ceuk Enci waktu méré laporan penjualan. Kuring imut. Bungah. Henteu gampang hayang nepi kana targét sakitu. Meunang gawé anu ceuk batur mah kamalinaan. Warkoholik apan nyebutna ka kuring téh. Kukurilingan ka daérah-daérah ngaresmikeun cabang usaha, ningkatkeun produksi, mekarkeun waralaba, jeung tangtu waé ngiklankeun hasil produksi.
Tangtu waé ieu téh hiji préstasi. Préstasi pikeun kuring. Dina umur tilu puluh lima taun kuring geus mampuh ngadegkeun usaha anu omsetna samiliar sabulan. Omsét anu ceuk dosén kuring mah geus ngaliwatan titik kahiji. Lamun omsét samiliar sabulan geus katepi, usaha téh bisa mekar ka arah mana waé.
Tangtu waé ieu téh préstasi ogé pikeun kulawarga kuring. Kang Adang, salaki kuring, anu mimitina mah keukeuh yakin salah saurang ti salaki-pamajikan kudu aya anu gawé; dua taun katukang apan eureun tina pagawéanana. Kang Adang ayeuna mah saratus peresén ngabantuan kuring ngokolakeun usaha Dingrén Frozen.
Lain légég saenyana mah maké ngaran ngaharib-harib mancanagara téh. Dingrén téh apan singketan tina puding kerén. Ari Frozen, kecap éta téh keur populér, apan aya filmna sagala. Ayeuna mah Dingrén Frozen jadi kacapangan barudak ngora anu keur santéy di kafe, ibu-ibu arisan, malah mah barudak sakola ogé ari aya acara téh tara kaliwat Dingrén Frozen.
Hasil tina usaha téh tangtu waé kuring sakulawarga bisa ngarasakeun hirup sarwa méwah. Méwah dina hirup sapopoé, hiburan, pendidikan keur Anis jeung Riawan, barudak kuring. Ema anu jadi sumber sumanget kuring moal deui ngalaman hirup susah sangsara balangsak siga jaman kuring keur leutik. Basa Ema gaduh niat ngalaksanakeun ibadah haji, kuring nganganteur bari haté bungah. Waktu Ema mulang ti Mekah apan kuring mapagkeun téh bari ngaharéwos, “Ema, bilih Ema hoyong ka Mekah unggal taun ogé, sapertosna mah abdi tiasa ngabéayaan.”
Ema imut. “Wajib haji mah mung sakali, Bageur. Leuwih ti éta mah malah Ema sieun, sieun aya pikiran jeung rarasaan lain salain ibadah,” saurna.
Kuring ngabéléhém. Kudu diaku, kuring téh masih dengdem kana hirup sangsara. Sainget, ti mimiti Bapa ngantunkeun basa kuring kelas hiji SD, hirup téh asa pikakeueungeun. Ema ngabantu-bantu pagawéan naon waé di imah anu beunghar. Uihna Ema mawa sangu atawa béas. Duit anu dikeupeulkeun ka Ema mah disimpen. Cenah keur nabung mayar kontrakan. Dahar sangu karo uyah téh lain hal anu ahéng. Malah dahar saukur sangu sakeupeul ogé mindeng.
Basa kuring kelas opat SD, Ema mimiti dagang loték jeung goréngan. Modalna ditambutan ku anu boga kontrakan. Kuring mantuan nyeupan lejet, kangkung, engkol, nangka. Réngsé nyeupan dituluykeun kukumbah wadah. Tapi unggal Ema miwarang kuring mawa goréngan ka sakola atawa titipkeuneun ka warung deukeut sakola, kuring tiba gideug.
“Naha kunaon?” saur Ema harita. “Lumayan, salain ngabantuan Ema, apan Euis jadi boga keur jajan”
“Euis isin,” témbal kuring.
Sigana Ema jéngkél harita.
**

Asup ka SMP kuring mimiti wani mawa dagangan ka sakola. Éta ogé lantaran daganganana lain goréngan, tapi ager gula kawung. Puding, kitu kuring mah nyebutna. Kuring sok seuri lamun inget ka mangsa harita. Anéh, dagang goréngan mah bet éra. Rarasaan téh goréngan leuwih handap ajénna batan puding.
Harita kuring mimiti deukeut jeung Kinanti, batur sakelas.
“Wah, surprise! Rasana kerén,” ceuk Kinanti basa ngasaan puding dagangan kuring bari ngacungkeun jempol. “Euis anu ngolah pudingna?”
Isukna kuring ngajenghok. Anu apal kuring dagang puding, geuning lain waé batur sakelas. Barudak kelas séjén ogé arapaleun. Basa kuring ngaliwat ka kelas dua, réa anu ngageroan kuring tukang puding. Tangtu waé kuring éra. Kuring lumpat ka kelas.
“Héy tukang puding, ka dieu...!” ceuk Salsa ti kelas 2C. “Dagang puding téh atuh tong nyumput.”
Babaturanana sareuri.
“Tukang dagang anu éraan mah enya kitu, lamun aya anu meuli téh kabur!” ceuk anu séjén. Baturna sareuri beuki ramé.
Kuring diuk dina bangku. Cimata mah teu katahan, maseuhan sapu tangan jeung tungtung baju. Koma basa nyaho anu nyebarkeun béja kuring tukang dagang puding téh horéng Kinanti. Naon atuh salah kuring téh ka Kinanti. Bet téga-téga teuing....
Isukna kuring embung deui dagang. Balik sakola kuring ngahadep ka kepala sakola, dipanggil pedah kuring can mayar iuran toilet séhat. Balikna kuring ningali Kinanti keur nungguan mobil jemputanana. Ku kuring disampeurkeun.
“Kinan, naon salah Euis, naha mani téga nyebarkeun béja yén Euis dagang puding?!” ceuk kuring. “Jamuga nya ayeuna mah ka Euis!”
Kinanti molohok. Kuring mah gancang rurusuhan balik. Soréna Kinanti datang ka imah kuring. Kinanti ménta dihampura.
“Kinan mah henteu maksad ngahina atawa ngéra-ngéra Euis,” ceuk Kinanti. “Kinan mah nyaan resep kana puding buatan Euis. Matak Kinan mantuan promosi. Kinan mah teu nyangka Euis bakal éra, komo terus embung dagang. Naha maké éra dagang? Kinan mah ti acan sakola geus biasa dagang.”
Kinanti téh budak juragan warung sangu. Ti leuleutik cenah geus biasa jeung lanceuk-lanceukna dagang di pasar kagét. Pasakan meunang indungna téh didagangkeun ku Kinanti jeung dua urang lanceukna. Sésana dibawa ka warung indungna. Nepi ka ayeuna Kinanti masih miluan dagang. Lantaran warung sanguna aya opat, Kinanti ngiluan ngabantu-bantu di warung sangu anu dikokolakeun ku lanceukna anu geus kuliah. Balik sakola téh Kinanti mah mindeng henteu ka imah, tapi terus ka warung sanguna. Matak manéhna héran, naha kuring bet éra pedah dagang?  
Isukna kuring dagang deui puding. Kinanti mantuan mangjualkeun. Anu biasana saukur payu dua puluh kap, dibantuan ku Kinanti mah béak nepi ka lima puluh kap.
“Puding meunang Ema Euis téh nyaan énak, rasana kerén,” ceuk Kinanti. “Kumaha lamun urang ngaranan waé Dingrén, hartina puding kerén, atawa puding gula arén.”
Ti harita Dingrén jadi populer di sakola kuring. Lantaran sapoé téh leuwih ti saratus kap anu kudu dibawa, kepala sakola ngalarang kuring dagang di kelas. Dingrén téh terusna mah dititipkeun di kantin. Dingrén anu henteu béak sok disimpen dina kulkas, ngarah leuwih awét diasupkeun kana freezer. Lamun rék didagangkeun tinggal disimpen ngarah henteu ngabeku. Ari pék geuning réa anu resep Dingrén beku. Ti harita katelah wé Dingrén beku téh ku sebutan Dingrén Frozen.
Ari Kinanti, ti tamat SMP téh siga anu ngaleungit. Imahna geus ganti anu nyicingan, warung sanguna tutup. Pleng wé teu panggih mangtaun-taun. Basa minggu kamari kuring diwawancara ku acara talkshaw télévisi, kuring téh ngadongéngkeun Dingrén Frozen.
“Kinanti téh lain saukur sobat, tapi anu jadi titik balik kuring,” ceuk kuring. “Hanjakalna, nepi ka ayeuna Kinanti siga anu ngaleungit. Kuring geus néangan ka ditu ka dieu, ngubek dina internét, tapi henteu aya. Anéh ogé nya, jaman tehnologi komunikasi maju ngabelesat, maké hésé néangan sobat. Kuring miharep, lamun aya anu nongton terang dimana Kinanti, tiasa ngontak ka kuring. Kinanti téh kudu apal, usaha kuring sagedé kieu téh ku alpukahna ogé.”
Meureun acara talk-show éta anu nyababkeun Kinanti ngahubungi kuring.
**

Kuring indit sorangan néangan alamat Kinanti. Henteu dibaturan ku salaki, ku Enci, atawa ku barudak. Rarasaan téh asa hayang sorangan. Ngarah laluasa. Ngaleungitna Kinanti téh rarasaan mah aya nanaonna.
Kuring hareugeueun neuteup awéwé kolot, buukna ipis, pipina kemong. Awéwé kolot anu terus nangkeup kuring pageuh pisan.
“Wilujeng Euis, Kinan bungah Euis jadi pengusaha anu suksés,” pokna ngaharéwos.
Kinan téh divonis kangker basa kelas hiji SMU. Kolotna mawa tatamba ka mana-mana. Pengobatan médis nepi ka mancanagara. Pengobatan tradisional mah cenah geus sagala dicoba. Tapi henteu aya anu mempan. Ayeuna mah sagala tatambana téh eureun. Anu diandelkeun tinggal dahareun anu diatur jeung sumanget pikeun ngeusian sésa umur.
“Hirup téh anéh ogé nya, Euis,” ceuk Kinanti bari imut. “Ti kelas hiji SMU Kinan divonis umur ukur bubulanan deui. Tapi anu tipayun ngantunkeun mah kalah Apa sareng Emih. Kinan téh geus ubar-aber tatamba ka ditu ka dieu, tapi asa séhat mah ayeuna sanggeus sagala obat ditinggalkeun. Gusti téh meureun masih méré tugas keur Kinan.”
Kuring henteu réa ngomong. Aya anu nyelek dina tikoro jeung di jero dada. Lamun kuring loba ngomong mah tanwandé bakal bedah jadi ceurik. 
“Da puguh sagala kakayaan Apa sareng Emih dipaké ngabéayaan tatamba, Kinan mah kungsi ngalaman sangsara anu pohora. Mindeng nahan lapar jeung nyeri.” Kinanti ngadongéng bari tara tinggaleun imut. “Pangalaman anu éndah, anu jadi titik balik sangkan Kinan bangkit jeung maranéhna.”
Anu disebut maranéhna téh batur salemburna. Unggal soré Kinanti ngajar maca jeung nulis ka barudak. Isuk-isuk ibu-ibu dialajar popolah kadaharan. Barudak rumaja mah dialajar bisnis. Unggal poé minggu olahan ibu-ibu téh dibawa ku barudak rumaja, didagangkeun di pasar kagét. Ari bangsa kuah-kuéh mah dititipkeun di warung-warung ku barudak rumaja téh.
“Naha henteu muncul dina internét, Kinan?” ceuk kuring. “Jaman ayeuna mah kukumaha ogé lamun hayang leuwih maju kudu ngamangpaatkeun internét.”
“Tadina Kinan alim saha waé apaleun yén Kinan téh kangker, kungsi divonis umur bubulanan deui.” Kinanti neuteup kuring lila pisan. “Tapi moal lila deui ogé Kinan bakal muncul. Kinan kudu mingpin urang dieu pikeun bisnis, nyieuhkeun kasangsaraan hirup urang lembur.”
Kuring nangkeup Kinanti pageuh pisan saacan mulang. Bari jeung gering sakitu parnana, cocoba hirup anu luar biasa, Kinanti masih ngajarkeun jampé hirup pikeun kuring. Salila ieu kuring mah poho kana purwadaksi. Mangtaun-taun hirup sangsara, sanggeus jugala henteu inget ka anu masih sangsara. Dengdem kana kasangsaraan téh lain dengdem ka anu sangsara.
“Euis bakal ka dieu deui, sagancangna,” ceuk kuring ngaharéwos.
Kinanti imut. Sorot teuteupna aya ku sumanget.
****
   


KICAKA JEUNG KICIKI

Dongeng Yus R. Ismail

Mangle no. 2574, 21-27 April 2016

Jaman baheula, aya dua sobat anu layeut pisan. Ti bubudak lamun ulin tara papisah. Lamun anu saurang boga kadaharan, pasti hayang kaasaan ku sobatna. Lamun manggih kasusah, duanana silih tulungan. Ngaranna téh Kicaka jeung Kiciki.
Sanggeus rumaja, Kicaka jeung Kiciki bubuara ka kota karajaan. Kicaka buburuh di warung sangu. Gawéna sagala dicabak. Ti mimiti kukumbah wadah, saksak-siksik, balanja ka pasar, nepi ka ngaladénan anu dalahar. Kicaka saréna di jero warung. Dununganana satujueun, da itung-itung nungguan warung. Ari Kicaka atoh, da puguh bisa ngirit henteu kudu nyéwa kamar.
Kiciki gawé di pabrik tahu. Sarua jeung sobatna, Kiciki ogé gawéna sagala dicabak. Ti mimiti ngakut kacang kedelé, ngumbah, ngeueuman, nutuan, nepi ka ngadonan kana ancak. Unggal poé, Kiciki kakara bisa reureuh sanggeus peuting. Kiciki ogé saréna téh di jero pabrik tahu. Ngampar samak, bantal kucel, disimbut sarung. Najan walurat unggal peuting ogé saré Kiciki téh tibra waé.
Boh Kicaka boh Kiciki dipikanyaah ku dununganana. Najan kitu, dunungan Kicaka henteu bisa ngabantuan basa hiji poé Kicaka unggah baléwatangan. Subuh-subuh basa Kicaka bubuka warung, di teras warung aya mayit ngababatang. Dina sirahna aya tatu dewang anu masih ulawéran getih. Lantaran euweuh saksi ku saha éta mayit ditandasa, nya Kicaka jadi tersangka. Kicaka dibui.
“Kicaka, lantaran euweuh saksi anu ningali yén anjeun henteu salah, nya anjeun ditibanan hukuman gantung,” ceuk hakim. Puguh deui Kicaka leuleus taya tangan pangawasa. Haténa sedih anu taya babandinganana. Cipanon ngalémbéréh maseuhan pipina. Ari kituna, puguh manéhna mah henteu salah nanaon. Anu lalajo di pangadilan sakabéhna jempé. Sakabéhna mangkarunyakeun kana nasib Kicaka.
“Saméméh hukuman gantung dilaksanakeun, naha manéh aya paménta, Kicaka?” ceuk hakim deui.
Kicaka ngahuleng. Naon atuh kahayang sanggeus umur kanyahoan saukur popoéan deui? Tapi ras manéhna inget ka indungna. Indung anu unggal waktu papatah sangkan hirup jujur, daék tutulung ka anu butuh tatalang ka anu susah, gawé anu suhud.
“Pami diwidian mah, abdi hoyong uih heula ka lembur, ngalongok anu jadi indung, nyuuh sujud kana lahunanana,” ceuk Kicaka.
“Sabaraha lila perjalanan ti dieu ka lembur anjeun?” tanya hakim.
“Dua dinten dua wengi nembe dugi ka lembur abdi, atuh uihna ogé sami dua dinten dua wengi. Pasihan wé kasempetan abdi sadinten ngaréncangan pun biang. Janten lima dinten....”
“Anjeun meunang indit ayeuna kénéh, asal aya tandon anu ngaganti. Lamun anjeun cidra jangji, henteu datang deui ka dieu, éta tandon anu bakal ditibanan hukuman gantung. Tapi lamun henteu aya anu sanggup jadi tandon, kahayang anjeun ditolak ku pengadilan.”
Tangtu waé henteu aya anu daék jadi tandon. Tapi sanggeus sababaraha lila, basa hakim ngangkat palu pikeun nutup sidang, aya anu lulumpatan bari gogorowokan yén manéhna sanggup jadi tandon. Atuh ku saréréa pada ngahiap jeung pada méré jalan. Horéng téh Kiciki anu sanggup jadi tandon. Anu lalajo mani surak bakat ku atoh. Harita kénéh Kicaka indit seja ngalongok indungna.
Lima poé anu ditangtukeun cunduk kana waktuna. Hukuman gantung baris dilaksanakeun di alun-alun. Tihang gantungan geus disiapkeun. Kiciki anu jadi tandon geus digiringkeun. Anu lalajo marilu sedih. Ari kituna, Kicaka téh geuning acan datang kénéh waé. Boa enya cidra jangji.
“Kiciki, anjeun kudu ihlas jadi tandon. Bongan jalma anu dipercaya ku anjeun henteu datang, nya anjeun anu baris digantung,” ceuk hakim. Kiciki henteu galideur. Manéhna yakin, sobatna henteu cidra jangji. Anu lalajo mimiti réa anu ngananaha jeung ngajejeléh ka Kicaka.
Tali gantungan mimiti dipasangkeun kana beuheun Kiciki. Hakim tinggal ngitung nepi ka sapuluh saméméh tali dieuradkeun. Keur kitu, ti kajauhan katingali aya anu lulumpatan bari gogorowokan. Horéng Kicaka anu nemonan jangjina. Datang-datang terus ngagabrug ka Kiciki.
“Hampura, Sobat, kuring katelatan. Ti imah mah rurusuhan, tapi di jalan kapegat banjir. Kuring nulungan heula budak anu kabawa caah. Di sisi leuweung ogé manggihan mencek tiselap kana batu. Karunya lamun diantep téh. Bisa paéh éta mencek téh. Anakna narungguan di gigireun mencek anu geus leuleus bangun saredih,” ceuk Kicaki.
“Henteu nanaon, Sobat, da kuring mah percaya ka anjeun. Najan hukuman gantung ditibankeun ka kuring, kuring mah tetep yakin, anjeun téh henteu cidra jangji. Tapi anjeun pasti aya halangan di jalan,” témbal Kiciki.
Ngadangu éta dua sobat, anu lalajo nyarusutan cimata. Atuh hakim ngahuleng sakedapan.
“Salaku hakim, kuring yakin pisan ayeuna, maranéh téh dua jalma anu hadé budi, alus parangi, beresih haté. Ku kituna, pangadilan mutuskeun, Kicaka bébas tina sakabéh hukuman,” ceuk hakim.
Kicaka jeung Kiciki silihtangkeup deui. Anu lalajo surak bakat ku satuju. **

SEPI


SEPI
kalau camar masih mau terbang
mengapa kita begitu kekal di langit kesepian
bertapa bersama karang di bisu batu
kalau merpati masih jinak
lebih baik semadi di hening telaga
membaca ayat-ayat hati ikan kecil
mencari-cari asih yang tersembunyi

agustus 1988

DESEMBER
september oktober nopember....
tak lagi terbaca di pasir pantai
entah ombak mana yang tiba-tiba menghapus
dan kita tak berusaha
mengukir dan mengartikannya kembali
entah kita rasakan kembali angin
januari pebruari maret....


mei 1988

Puisi Bandung Pos: TENTANG SEEKOR ELANG

Puisi Yus R. Ismail
Bandung Pos, 24 Pebruari 1990
TENTANG SEEKOR ELANG
seekor elang bersayap patah
tertusuk tombak musim
cakrawala di matanya
tak berwarna

waktu hanyalah diam
dan kita tak diam!

seekor elang bersayap patah
terseok-seok
mencari esok

Maret 1988


TARAWANGSA
lagu merayapi malam
memeras batu airmata
membangunkan tidur bumi yang mulai ngorok

gerimis airmata di penjuru bumi
napas itu kini tinggal diam
ah, lagu itu seperti lagu
cacing berpesta tulang kecil
di etiopia-etiopia hati

agustus 1988

ISTIRAH
setelah pendakian kesekian
masih ada puncak lebih menantang
dan kabut adalah misteri
yang menyembunyikan nyeri

aku lelah menapaki hari
membaca sunyi di setiap pintu bisu
angin pun bosan dicumbu napas
dan waktu adalah birahi yang tak akan berhenti

akhirnya aku berteduh di dasar telaga
membaringkan sajakku yang berkeringat
lalu lumut segera berkipas
menidurkan istirahku

agustus 1988

SAJAK ISENG

Written By Mang Yus on Minggu, 08 Mei 2016 | 11.21

Puisi Yus R. Ismail

SAJAK ISENG
“hanya iseng saja.”
klise
klise!
klise!
lalu bencana lalu terlena lalu
mati!
lalu amarah lalu darah lalu:
                                             KLISE!
Oktober 1989


SAJAK IMITASI
baju tukang sulap
dipakai kantoran dipakai gelandangan
dipakai senyuman dipakai tangisan
selalu serasi
meski agak bau terasi!

baju tukang sulap
laris di pasar-pasar
laris di loak-loak
laris di jalan-jalan
laris di kamar-kamar
laris di mana-mana
selalu serasi
meski agak bau terasi!
Oktober 1989


SAJAK LUKA
hahaha....
tiada siang tiada malam tiada nyeri
mari! membaca cerita jaman
di langit
karena langit tempat segala tawa

Oktober 1989

CATATAN KENANGAN


CATATAN KENANGAN

tak pernah aku dapat membencimu
karena cinta bukan dendam
seperti burung
tak lagi aku hinggap di pohonmu
biarlah, biarkan saja cerita lama
April 1989

CATATAN NYERI
siapa lagi kalau bukan aku
menetak aliran luka ka ka ka
....................!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Oktober 1989

CATATAN MALAM
malam menghembuskan udara beracun
aku sempat pingsan di sepinya
seperti daun kuning
aku pasrah, bulan bening
tak lagi tawarkan senyum dalam mimpi
Oktober 1989

CATATAN MIMPI
bangun dari mimpi siang hari
oh, matahari lindap di atas kepala
hanya selintas, hanya selintas
setelah itu kunyalakan api
dari sisa bara matahari

Maret 1989

AVONTURIR 1

Puisi Yus R. Ismail

tabloid Mitra Desa, Minggu I Februari 1992

AVONTURIR 1

jiwa pengembara adalah angin
yang menuruni lembah demi lembah
menyusuri pantai menciumi buih
hati pengembara adalah daun
yang melambai saat lagu perpisahan
dinyanyikan burung-burung yang lewat

telah kupahami nyanyian kesunyian
seperti nyanyian gerimis bagi malam
seperti jeritan ajag bagi kematian
seperti nyanyian kerinduan bagiku

langkah pengembara adalah air
yang mengalir dan mengalir


januari 1991

LANGGAM BIASA

Puisi Yus R. Ismail
tabloid Mitra Desa, minggu II Oktober 1991

LANGGAM BIASA

dari sini kudengar nyanyian ini
nyanyian hitam yang dituliskan
dengan tinta hijau menyegarkan
seperti candu
dan aku pun kecanduan
tertidur dan lelap
ya, setelah itu hanyalah air ata
tanpa arti dan gelisah


oktober 1990

MATAHARI DI DALAM JURANG

Puisi Yus R. Ismail
tabloid Mitra Desa, minggu IV Agustus 1991

MATAHARI DI DALAM JURANG

kutemukan matahari di dalam jurang
setelah kupunguti luka dan kubaca
perihnya yang melumut. Tuhan,
Kaulah matahari itu. yang pijarnya
membakar dadaku!


april 1990

MASJID CIPAGATI TENGAH MALAM

tabloid Mitra Desa, minggu III Mei 1991


MASJID CIPAGANTI TENGAH MALAM

ada yang terlunta-lunta tengah malam
sendirian
jalanan lengang pepohonan kedinginan
ah, Gusti
apa lagi yang lebih menghanyutkan
     selain merindukan
          selain memimpikan
               selain merenungkan
                    Kau!

ada yang terlunta-lunta tengah malam
sendirian
ah, Gusti
apa lagi yang lebih menghanyutkan

selain ucapan dan sapaanMu:
                                                 yus....

LAGU RINDU

Puisi Yus R. Ismail

LAGU RINDU
ada lagi yang terlepas satu
dari nyanyian pucuk-pucuk tebu
langit pun kelabu
Ibu, saat ini aku ingin pulang
karena angin sawah dan pematang
adalah kasih sayang

1990


MALAM ALUN-ALUN BANDUNG

sejuta reklame terpampang dalam kabut malam
udara dibekukan setiap tarikan napas
aku memandangmu dari sini. dari tempat
sejuta arah jalan dipamerkan senyum bergincu

aku memandangmu dari sini
     dengan tatapan gelisah
          dengan hati resah
ya!

SIAPA LAGI KALAU BUKAN AKU

Puisi Yus R. Ismail

tabloid Mitra Desa, akhir 1980-an



SIAPA LAGI KALAU BUKAN AKU

Siapa lagi kalau bukan aku
menadah airmata dalam gelas
lalu menetak habis
Biarlah bulan biarlah bintang
tatapan sementara
Siapa lagi kalau bukan aku
menetak darah
setiap aliran luka
1988

DALAM SUARA
dalam suara itu
begitu jelas
 luka yang di muka

dalam suara itu
silet mengiris tipis
sakit dan pahit

dalam suara itu
kutengadahkan muka
begitu malu aku padaMu
1988

MALAM
sepi bergelayutan di pohon
kelelawar berkepak
di antara kantuk pohon dan nyenyak bulan
angin terlelap di gelap penuh
(seorang pacar
aduh, bagaimana mesranya?)
1988

DESEMBER 1
mungkin saja kita telah memasuki desember
dan tanggal-tanggal berlari cepat
dan menit-menit berlari kencang
sementara kita telah bawa apa
hadiah buatNya

1988

PILIHAN

KEMBANG BAKUNG

“Menggigil tapi badannya panas, Bu,” kata Mang Karta menceritakan keadaan anaknya, Siti. “Sejak dua hari yang lalu panasnya, Bu.” “Ke...

 
Copyright © 2013. Dongeng YusR.Ismail. All Rights Reserved. Template by Mastemplate. Web Developed by Jendela Seni